Rutens høydeprofil

frysjoen_sormen

Frysjøen rundt 24 km

Kirkenær-Tjura-Frysjøen-Vollstadvika-Tostensrud-Kirkenær

Generell beskrivelse

Frysjøen rundt fra Kirkenær er en lett sykkeltur som gir anledning til å stoppe blant annet på diverse fine badeplasser. Den er lett å følge og det er ingen harde stigninger underveis, dette er derfor en tur alle kan klare.

Turen går i begynnelsen sørøstover fra Kirkenær sentrum, via Tjura og Frysjøberget, så på grusvei langs innsjøen nordover til Vollsvika, og derfra fylkesvei 201 rett vestover og tilbake til Kirkenær.  

Fra brua ved Klart Glass og østover til Tysjøen var det tidligere stor aktivitet, elva ga grunnlag for drift av flere sagbruk og etter hvert også elektrisitetsverk. Dette var Grues sentrum før jernbanens tid i Solør, i krysset sees den gamle butikken og spikerverket fremdeles.

Ved Tjuråa finnes en gapahuk, den ligger helt inntil Tjuraåa, og er lettest å finne ved å følge blåmerket sti fra Aurbekken ca 400 meter øst skytterhuset. Følg den blåmerkede stien til du kommer til Tjuraåa, ta der til høyre et lite stykke,og du kommer til gapahuken.

En km lenger øst etter sykkelrunden svinger en vei til venstre, den går ned til Frysjødammen, som var fløterdam og reguleringsdam for kraftverket lenger nede.

I sørenden på Frysjøen kan man se gamle Frysjøberget skole på høyre side, rett bortenfor skolen følges Strandveien nordover langs sjøen til Vollstadvika. Her er flere små fine badeplasser. I Vollstadvika er plassert ut bord og stoler, og det er lagd en avstikker bort til en fin liten badeplass, med oppsatt utedo.

Fra Vollstadvika følges riksveien videre til Kirkenær. Frysjørunden fortsetter imidlertid opp den lange bakken til turens høyeste punkt, 251 m.o.h for så å helle utover til Bekka. Rett etter at bakken er påbegynt går det en vei inn til høyre. 100 m innover denne krysser en sti; Gamle Finneveien i Grue. Denne passerer mange historiske steder, men ved å gå noen få meter langs  denne østover, finner vi tuftene etter det gamle torpet Bekka.

Verdt å se / oppleve

 • Firmaet Klart glass ved Tjuratorget, som lager kunstglass, gaver og utsmykking, samt den gamle bebyggelsen ved brua. Gruetunet museum på Kirkenær, Skaslien gjestgiveri, prisbelønnet serveringssted.
 • Tilleggsopplysninger

  • Vanskelighetsgrad: Enkel
  • Høyeste punkt (m.o.h): 251 moh
  • Rast / leirplass: Flere på østsiden av Frysjøen, og en på vestsiden i den svake høyresvingen ca 1,2 km øst for veikrysset til Frysjødammen.
  • Start / Sluttsted: Kirkenær sentrum, 35 km nord for Kongsvinger på Fv.20

  Kart & Høydeprofil